De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 




Achtergrond

Inspirerende lezingen / dagvoorzitter

Het merendeel van mijn tijd gaat op in het geven van lezingen over Weer, Klimaat, Duurzaamheid en Gedrag. Het is heerlijk om dagenlang te puzzelen wat de leukste en meest pakkende lezing kan zijn voor de klant en de aanwezigen. Geen lezing is hetzelfde: er zijn altijd weer nieuwe ontwikkelingen, de tijdsduur van de lezing verschilt en het publiek of thema verschilt. Dat maakt het vak zo leuk! Ook arbeidsintensief, maar ik krijg er veel energie van. Je leert altijd weer bij! 

Ook bij het voorbereiden van dagvoorzitterschappen is het heerlijk je dagenlang in te lezen in wie je straks voor je hebt: waar worden de sprekers blij van, hoe kun je de verbinding leggen met aanwezigen in de zaal, kun je verrassende uitspraken vinden... Bijna elke bedrijfstak heeft wel een link met het weer.
 

Weeruitzendingen bij RTL

De werkdag begint rond 12 uur. Dan beginnen we de papierstapel op de printer te sorteren en de verschillende weermodellen naast elkaar te leggen. De computers worden allemaal opgestart. Eén voor de verbinding met de buitenwereld (voor mail en internet), één voor de database van weergegevens (MIDAS) en één voor het maken van de weerkaarten en samenstellen van de uitzendingen. Dan hebben we nog een gewone TV om het nieuws op de dag te volgen.

Na het uitzoeken wat voor weer ik denk dat het gaat worden, maak ik de weerkaarten voor de uitzending. Ik zoek uit wat er voor extra leuks te vertellen valt. Dat is veel zoekwerk met vaak resultaat, soms ook niet. Voor het nieuws van 4 en 5 uur wordt een kort verhaaltje gemaakt en de kaarten doorgezonden aan de grafische afdeling. Intussen houden we de sociale media bij en zijn we een vraagbaak voor weergerelateerde vragen vanuit het nieuws of de radioklanten.

Om een uur of 4 ga ik naar de visagie. Voor TV moet je aardig wat make-up op hebben om er naturel. In de studio is er veel licht, waardoor je zonder make-up er glimmend en wat bleek uit gaat zien. Onze styliste Hilde Schaap hangt voor de dames TV-kleding klaar in onze eigen kledingkasten. Wij kunnen dan zelf kiezen wat we vinden passen en na afloop hangen we dat weer keurig terug in de kasten. Dan gaat het via de stomerij weer terug naar de winkels.

Na de visagie kijk ik of er nog veranderingen zijn in de weermodellen en of het actuele weer nog klopt. Eventueel pas ik het aan. Daarna zoek ik de weerfoto's uit die inzenders elke dag maken. Een lastige klus, omdat er veel moois tussenzit en je maar beperkt de ruimte hebt in de uitzendingen. Je zoekt naar datgene wat je verhaal versterkt. Of waar een leuke twist of leerzaam achtergrondverhaaltje aanzit. 

Doordeweeks ga ik om 18.15 uur naar de studio na een laatste check bij de visagie. Bij EditieNL heb ik dat het eerste beeldpraatje. Daarna ga ik terug naar de weerkamer en prepareer de 8 uur en de late uitzending. Opnieuw bekijk ik de laatste modelgegevens, pas eventueel kaarten aan, bekijk nieuwe inzendingen, zoek op internet naar weerbijzonderheden en houdt de sociale media bij. Het is altijd leuk iets extra's te kunnen vertellen.

Aan het eind van het half acht nieuws heb ik een kort praatje (meer een teaser voor onze eigen uitzending) van 20 seconden en daarna om 19.55 het meest uitgebreide weerpraatje. Hoe beter je je voorbereid, hoe makkelijker het gaat, En hoe vaker je altijd weer tijd tekort komt ;-)  Er valt zoveel te vertellen, maar na 3 minuten en 30 seconden minuten moet ik echt stoppen. Tenzij de zender wat extra tijd over heeft (omdat bijv het nieuws korter is geworden).

Ik heb geen auto-cue (een scherm voor de TV waar je vanaf kunt voorlezen). Alles gaat spontaan. Ik leer ook niets uit mijn hoofd, dan behalve dat ik weet wat mijn grote lijnen zijn en wat ik echt persé wil vertellen (bijv. gevaarlijk weer).
Het scherm met de weerkaarten is een echt scherm. Geen 'bluescreen', zoals we dat (heel) vroeger deden (dan sta je voor een blauw of groen gordijn/scherm en zet de regie de weerkaarten achter jou voor de kijkers. Dan kun je alleen zelf de weerkaart zien door naar een klein afkijkscherm te kijken buiten beeld). Tegenwoordig zie je dus echt achter je de weerkaart en kun de symbolen dus echt aanwijzen. Het enige nadeel is, dat als je dichtbij staat (om te presenteren), de kleuren en contrasten veel fletser zijn. Foto's met subtiele contrasten (regenboog, mist, avondfoto's) zien er voor mij dan uit als een wazig vlak, terwijl thuis het wel goed te zien is. Daarnaast is de weerkaart levensgroot, waardoor je als presentator niet meteen het overzicht hebt. Tenzij je achterstevoren gaat staan om de kaart te bekijken ;-)


Hoe ben ik bij het weer terecht gekomen?

Vooral een kwestie van veel geluk hebben, aangrijpen van kansen en mensen tegenkomen die in je geloven en je een kans willen geven.
Kortweg: Altijd al interesse gehad in aardrijkskunde. Na Havo te jong voor keuze, toen VWO gedaan. In eigen dorp bootje verkocht aan Cees Dekker, toenmalig KNMI-hoofd meteorologische dienst Zestienhoven. Hij tipte mij over nieuwe universitaire opleiding Bodem, Water, Atmosfeer in Wageningen. In zomervakantie ontbrekende vak scheikunde ingehaald. Na paar jaar studeren via stage veelzijdigheid van maken van weersverwachtingen ontdekt bij MeteoConsult. Even later gevraagd om vertrekkende collega op te volgen. Baas Harry Otten ontdekte dat ik media-geniek was. Eerst radiodiensten gedaan en veel verwachtingen gemaakt voor media. Na paar jaar sabbatical opgenomen om opleiding Marketing te doen (2 jaar opleiding Nima-A en B in 3 maanden gepropt). Toen gevraagd voor screentest RTL5 waar Peter Timofeeff net begon (1997). Ik werd aangenomen tot mijn grote schrik. Nooit gedacht dat ik het zou kunnen, laat staan dat ik het lang vol zou houden. Ach, de rest is geschiedenis....
Eind juni 2017 ben ik na 20 jaar gestopt met de dagelijkse weerberichten bij RTL. Ik heb het met veel plezier gedaan en het was een grote eer in de huiskamer te mogen komen ommensen bij te praten over het weer en de impact ervan. Aangezien ik nog 20 jaar mag werken, leek het mij tijd voor nieuwe uitdagingen!

Via mijn facebookpagina en twitter en instagram houd ik je dagelijks op de hoogte houden van alles wat mij verwondert!

Zonder geluk vaart niemand wel! enlightened

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde